Lokaties

Sint-Janskathedraal
Den Bosch

Grote Kerk
Naarden

Elandstraatkerk
Den Haag

De Kinder Matteüs uitvoering

De Kinder Matteüs kent twee soorten uitvoeringen:

  • Uitvoering voor schoolklassen (45 minuten): voorafgaand aan een Kinder Matteüs schooluitvoering volgen bovenbouwgroepen van het primaire onderwijs het digitale lesprogramma op school. Dit bestaat uit vier voorbereidende lessen met gebruik van het digitale schoolbord. Het lesmateriaal wordt geheel digitaal aangeboden en basisscholen kunnen hier direct zelf mee aan de slag.
  • Openbare familie uitvoering (60 minuten): in elke stad vinden ook openbare familie uitvoeringen plaats met als doelgroep (groot)ouders/verzorgers met kinderen. Deze uitvoering duurt ongeveer een uur om zodoende ook de toegevoegde waarde van de voorbereidende schoollessen te verwerken in deze openbare voorstelling.

Uitvoerenden:
De interactieve Kinder Matteüs uitvoeringen worden uitgevoerd door een professioneel orkest, kinderkoor, solisten en dansers die jaarlijks naar drie verschillende steden afreizen. Het volwassen koor wisselt per stad en is afkomstig uit (de omgeving van) deze gemeente om zodoende de betrokkenheid met de gemeenschap en lokale omgeving te vergroten. Allen onder leiding van de dirigent. De bezoekende kinderen zingen twee koralen kort mee en samen met dansers en een verteller onder leiding van de choreograaf worden zij op een theatrale manier door het verhaal begeleid. Dit ondersteunt het inhoudelijke begrip, de emotie van de muziek en het verhaal.

De bewegingsregie van de choreograaf waarbij de uitvoerenden hun publiek letterlijk ontmoeten is zeer waardevol gebleken en van grote invloed op de betrokkenheid van de bezoekers. Een voorbeeld hiervan is dat de koorleden het openingskoor zingen zittend tussen de bezoekers in de kerkbanken. 

Locatie:
De beschikbare capaciteit voor een uitvoering hangt af van de locatiekeuze. Ongeacht de locatie zijn er per schooluitvoering niet meer dan 400 scholieren aanwezig. Gebleken is dat met dit maximale aantal de impact, het contact met de bezoekende kinderen, optimaal gehouden kan worden. Bij een openbare familie uitvoering ligt dit aantal bezoekers hoger afhankelijk van de locatie. 

Naast de grootte van een kerk is ook de historie en de ligging van het gebouw van belang. De monumentale Obrechtkerk in Amsterdam is als onderdeel van het cultureel erfgoed van Amsterdam zeer geschikt voor de uitvoeringen van deze Matthäus Passion voor kinderen. In 2014 is gekozen voor de Grote Kerk in Apeldoorn, de Sint-Janskathedraal in Den Bosch en de Elandstraatkerk in Den Haag. Ook in 2015 hebben de uitvoeringen in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch en de Elandstraatkerk in Den Haag plaatsgevonden. Nieuw in 2015 was de Laurentius Kathedraal in Rotterdam.